Logo ITN SANU

 

 
CENTRI I ODELJENJA
Novi materijali i nanotehnologije
Poluprovodnici i senzori
Robotika, mehatronika
Metalne konstrukcije u građevinarstvu

ENGLISH

 

Digitalni repozitorijum

NOVOSTI
7. oktobar 2010.

 

ZavrŠni sastanak u okviru projekta MagnetoPIM

Beč, Austrija, 26–29. avgust 2010.

 

U periodu od 26. avgusta do 29. avgusta 2010. godine, održan je završni sastanak austrijsko-srpskog projekta MagnetoPIM – Herstellung von komplexen, weich und hartmagnetischen Bauteilen mittels Pulverspritzgießen, čija je realizacija trajala od 1. oktobra 2007. do 30. septembra 2010. godine. Projekat je realizovan u okviru programa austrijske vlade CIR-CE II, a u njegovoj realizaciji učestvovalo je devet partnera (četiri iz Austrije i pet iz Srbije): Fotec Forschungs und Technologietransfer GmbH iz Viner Nojštata, HTP Electronics GmbH iz Nojderfla, Tehnički univerzitet u Beču (Technische Universität), Institut za hemijsku tehnologiju i analitiku (Institut fuer Chemische Technologien und Analytik), Woksal a.d. iz Užica, Iritel a.d. iz Beograda, Institut za multidisciplinarna istraživanja i Institut tehničkih nauka SANU iz Beograda i Tehnički fakultet u Čačku Univerziteta u Kragujevcu.

Istraživanja koja su u sklopu ovoga projekta rađena u Institutu tehničkih nauka SANU odnosila su se prvenstveno na dizajniranje i konstruisanje dve vrste pumpi sa primenom razvijenih magneta. Istraživanja su obuhvatala i dilatometrijska merenja širenja uzoraka i optimizacije parametara sinterovanja.

 

 

Radni deo sastanka održan je u Nojfeldu, malom mestu blizu Beča u Austriji, a drugi deo posete se nastavio u Beču. Sastanku su prisustvovali skoro svi angažovani partneri i to: Helmut Loibl (Fotec), Branislav Zlatkov (Fotec), Silvia Unger (Fotec), Josef Pallanits (HTP), Herbert Danninger (TU-CTA), Christian Gierl (TU-CTA), Miomir Đukić (Iritel), Lazar Lukić (Iritel), Ljiljana Delić (Woksal), Obren Rovčanin (Woksal), Obrad Aleksić (IMS), Maria Vesna Nikolić (IMS), Vladimir Zeljković (ITN-SANU), Nebojša Mitrović (TFČ) i Nina Obradović (ITN-SANU).

Prvi deo sastanka protekao je u sumiranju i izlaganju rezultata. Prvo je Helmut Loibl poželeo dobrodošlicu svim partnerima i kratko nas upoznao sa planom i programom sastanka. Zatim su Branislav Zlatkov, Lazar Lukić, Obrad Aleksić i Nebojša Mitrović izveštavali o postignutim rezultatima, a potom je Miomir Đukić demonstrirao pumpu na vodu (koja može da radi i sa drugim medijima, alkoholom i sl.), čija je konstrukcija i bila ideja i cilj projekta. Opšta ocena je da je svaka od angažovanih strana odlično uradila svoj deo posla, i austrijski partneri su bili veoma zadovoljni njegovom realizacijom.

Drugi deo sastanka se održavao u Beču i obuhvatao je posetu znamenitostima Beča (čuvenog zamka Šenbrun, letnjikovca Habzburgovaca, i tornja na Dunavu), kao i posetu Tehničkom fakultetu. Te završne aktivnosti su priređene sa ciljem da se razgovara o finalnim aktivnostima (podnošenja finansijskih izveštaja), kao i o nastavku projektnih aktivnosti i daljoj saradnji.

 


KONTAKT

dr Nina Obradović
Institut tehničkih nauka SANU, Beograd
tel.: +381 11 20 27 203
e-mail: nina.obradovic@itn.sanu.ac.rs

 

 
   
Copyright © 2020 Institut tehničkih nauka SANU