Poseta i predavanje prof.dr Anupame Goš

Prof. dr Anupama Goš (Anupama Ghosh), sa Papskog katoličkog univerziteta u Rio de Žaneiru (Brazil), posetila je Institut tehničkih nauka SANU 17. juna 2024. godine, i tom prilikom se bliže upoznala sa istraživanjima koja se realizuju uinstitutu, a tiču se razvoja optički aktivnih nanomaterijala, fotokatalizatora i elektrohemijskih senzora.

conference presentation

Prof. dr Anupama Goš je doktorirala na Indijskom institutu za nauku Bangalor (Indija) 2012.godine. Kao post-doktorant je radila na odseku za fiziku Državnog univerziteta Pensilvanije (SAD) i kasnije Federalnog univerziteta Piaui (Brazil). Trenutno radi kao profesor na Katedri za hemijsko inženjerstvo i inženjerstvo materijala Papskog katoličkog univerziteta u Rio de Žaneiru (Brazil). Bavi se razvojem ugljeničnih, neorganskih i hibridnih ugljenik-neorganskih materijala iz obnovljivih izvora.

Tokom svog boravka u Srbiji prof. dr Anupama Goš je razmatrala pravce dalje saradnje sa dr Lidijom Mančić, zamenicom direktora ITN SANU, i održala je plenarno predavanje o razvoju i primeni hibridnih nanomaterijala na bazi celuloznih vlakana na 31. međunarodnojkonferenciji EcoTER2024, koja se održala od 18. do 21. juna 2024. u Soko Banji (Srbija). Ova konferencija je omogućila susret istraživača iz akademske zajednice sa predstavnicima industrije, radi razmene najnovijih dostignuća u oblasti ekologije, tehnologije, hemijskog inženjerstva, zaštite životne sredine i upravljanja životnom sredinom.