Peti međunarodni forum o energetskom planiranju održivih scenarija energetske tranzicije

conference banner 

U periodu od 9. do 11. septembra 2024. godine, dr Ilija Batas-Bjelić, naučni saradnik ITN SANU, učestvovao je na Petom međunarodnom forumu o energetskom planiranju održivih scenarija energetske tranzicije (Fifth International Forum on Long-Term Energy Scenarios for the Clean Energy Transition), koji organizuje IRENA (International Renewable Energy Agency, IRENA Innovation and Technology Centre).

IRENA je međunarodna organizacija osnovana 2009. godine u Bonu, na inicijativu Evropske unije i država osnivača, među kojima je i Republika Srbija, radi promocije obnovljivih izvora energije.

Forum je obuhvatio osam tematskih sesija, pored uvodne i završne, na kojima su razmatrane teme kao što su: investiranje, veštine komunikacije energetskih politika, usklađivanje energetskih i klimatskih planova, interni i eksterni institucionalni kapaciteti, modeliranje nesigurnosti, životni stilovi, socio-ekonomski i bezbednosni aspekti, moguća primena alata LEAP (srp. skok), korišćenje vodonika i druge teme od značaja za dostizanje održivih scenarija energetike sa visokim udelom obnovljivih izvora energije.