Stručno usavršavanje u SAD

Darko Kosanovic

Dr Darko Kosanović ispred Centra za istraživanje materijala (Materials Research Center, Missouri S&T, Rolla, USA).

 

Dr Darko Kosanović, naučni savetnik, bio je na stručnom usavršavanju na Univerzitetu nauke i tehnologije u Misuriju, SAD, kao postdoktorand u grupi prof. dr Vilijama Farenholca (William Fahrenholtz).  Tokom jednogodišnjeg boravka (2022-2023) učestvovao je u projektu koji su finansirale Vazdušne snage SAD 2022-2023 (FA9550-22-1-0064: Program proizvodnje hipersoničnih materijala, Kancelarije za naučna istraživanja Vazduhoplovstva SAD, rukovodilac dr Skot Mekormak (Scott J. McCormack), Univerzitet Kalifornije, Dejvis).

Kao gostujići naučnik bio je deo grupe koja se bavi keramikom za ultravisoke temperature (Ultra-High Temperature Ceramics Research Group) pod nadzorom prof. dr Farenholca. Bio je uključen u dve oblasti istraživanja: zgušnjavanje i karakterizacija keramike cirkonijum-diborida i analizu mehaničkih svojstava cirkonijum-diboridne keramike. Rad na projektnim zadacima obuhvatao je i obuke za rad na mnogim instrumentima za karakterizaciju i mehanička testiranjima keramike za ultravisoke temperature. Posebna pažnja je bila posvećena metodu vrućeg presovanja.

Darko Kosanovic

 

Darko Kosanovic

Dr Darko Kosanović na Univerzitetu nauke i tehnologije u Misuriju, SAD (Missouri S&T)

 

Tokom rada na Univerzitetu nauke i tehnologije u Misuriju, imao je priliku da se upozna i sarađuje sa profesorima i naučnicima iz celog sveta. Pored dr Suzane Filipović i dr Nine Obradović (koleginica iz ITN SANU), radio je sa kolegama iz UHTC grupe: direktorom Centra za istraživanje materijala, prof. dr Farenholcom, prof. dr Gregorijem Hilmasom (Gregory E. Hilmas), dr Džeremijem Li Votsom (Jeremy Lee Watts), dr Polom Brunom (Paul M. Brune), Stivenom Smitom (Steven Smith), dr Arijanitom Rekom (Arianit Reka), itd.

Tokom boravka u SAD predstavio je svoje rezultate na Međunarodnoj konferenciji Američkog keramičkog društva (47th International Conference and Exposition on Advanced Ceramics and Composites), 22-27. januar 2023, Dejtona Bič (Daytona Beach).

Conference poster

Darko Kosanović na konferenciji 47th International Conference and Exposition on Advanced Ceramics and Composites, Dejtona Bič, Florida

researchers at a conference

 Dr Darko Kosanović, dr Suzana Filipović, dr Sandžaj Matur (Sanjay Mathur), nekadašnji predsednik Američkog keramičkog društva, i dr Nina Obradović, predsednica Srpskog keramičkog društva