Konferencija IFESS

Dr Lana Popović Maneski predstavila je dva rada na konferenciji IFESS, održanoj u Batu, Velika Britanija, 1-3. septembra 2024: AI-Powered FES Walking for Gait Rehabilitation After Stroke i Muscle’s Force Profile-Based Stimulation for Motorized FES-Cycling.

conference participants

Imala je priliku da se upozna sa kolegama i sazna više o najnovijim dostignućima u rehabilitaciji i svakodnevnoj pomoći za osobe koje su preživele moždani udar ili imaju povredu kičmene moždine (SCI), multiplu sklerozu (MS), cerebralnu paralizu (CP) i Parkinsonovu bolestu. Posebno su bili zanimljivi novi pristupi koji kombinuju neinvazivnu stimulaciju kičmene moždine (SCS) sa vežbanjem u cilju rehabilitacije gornjih ekstremiteta kod pacijenata sa povredom kičmene moždine. Ovi rezultati bi mogli da otvore put za nova istraživanja koja se zasnivaju na kombinovanju SCS i funkcionalne elektrostimulacije (FES) za pomoć u hodu kod pacijenata koji su preživeli moždani udar.

IFESS conference

conference participants

Tokom Generalne skupštine IFESS-a, najavljeno je da će od sledeće godine biti uvedena nova nagrada za izuzetan doprinos primeni istraživanja u praksi, a u čast pokojnog akademika Dejana Popovića, jednog od osnivača IFESS-a.

award announcement