XII međunarodna konferencija Advanced ceramics and application

U periodu od 18. do 20. septembra 2024. održana je XII međunarodna konferencija Advanced Ceramics and Application, u organizaciji Srpskog keramičkog društva (SKD) i Instituta tehničkih nauka SANU, uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Srpske akademije nauka i umetnosti (MNTRI). U organizaciji konferencije učestvovali su još i Institut za ispitivanje materijala, Institut za opštu i fizičku hemiju, Institut za hemijsku tehnologiju i metalurgiju, i Institut za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina. Konferenciju su podržale i kompanije Analysis, Altium International, Institut MOL, kao i hotel Palas.

conference participants

Učesnici ACA XII konferencije

 

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Ministarstva za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Republike Srbije, učesnici konferencije, gosti, koleginice, kolege i prijatelji. Ove godine je bilo više od 100 učesnika iz Srbije, Rumunije, Velike Britanije, Slovačke, Hrvatske, Nemačke, SAD, Španije, Alžira i Slovenije. Održano je 15 plenarnih predavanja, 22 predavanja po pozivu, šest usmenih predavanja i predstavljen je 51 poster. Prezentacije su bile podeljene u sledeće sekcije:

  • modelovanje i simulacija;
  • nanokeramika, optokeramika i biokeramika;
  • keramika i sinterovanje;
  • amorfna i magnetna keramika;
    cementi i betoni; obnovljiva energija i kompoziti;
  • elektrohemija i kataliza;
  • dve posterske sesije.

Konferenciju je otvorila dr Nina Obradović, predsednica SKD. Učesnike je zatim pozdravila dr Marina Soković, iz MNTRI.

dr Nina Obradović

Predsednica SKD, dr Nina Obradović

 

Kratak muzički program (dve violine) odsvirali su Mariana Peleš i Nikola Stanojević (Karl Dženkins – Palladio, Andrea Bočeli – Con te Partiro, i Astor Pjacola – Libertango).

musicians

Muzičari Nikola Stanojević i Mariana Peleš

 

Prof. dr Ljubica Cica Pavlović dobila je nagradu počasnog člana SKD za doprinos nauci o materijalima i dugogodišnju podršku SKD.

award

Prof. dr Ljubica Cica Pavlović i dr Nina Obradović

 

Akademik Slobodan Vukosavić, sekretar Odeljenja tehničkih nauka SANU, održao je prvo plenarno predavanje pod nazivom Potrebe za novim materijalima u elektroenergetici.

speaker

Akademik Slobodan Vukosavić, redovni član SANU

 

Kao i svake godine, dodeljene su po dve nagrade za najbolja usmena izlaganja i posterske prezentacije, koje uključuju diplomu i oslobađanje od obaveze plaćanja kotizacije na sledećoj ACA konferenciji. Stiven Smit (Steven Smith) i Marijam Pogosova (Mariam Pogosova) dobitnici su nagrada za najbolje usmeno izlaganje, dok su Nenad Tadić i Marija Kovač dobitnici nagrada za najbolje postere.

Interesantna izložba pod nazivom Zelenim tehnologijama do novih kozmetičkih proizvoda, koju su priredile dr Miljana Mirković i Aleksandra Rašović, privukla je veliku pažnju učesnika.

 cosmetics

Izložba kozmetičkih proizvoda

 

Svečana večera bila je priređena u restoranu Karuzo, a poseta muzeju Nikole Tesle oduševila je goste. Prof. dr Vera Petrović je svim učesnicima poklonila originalne keramičke predmete u obliku srca.

gifts

 Ručno rađeni keramički pokloni

```