Boravak dr Suzane Filipović u SAD

Suzana Filipovic in front of the lab

Dr Suzana Filipović (viši naučni saradnik) ispred Centra za istraživanje materijala (Materials Research Center, Missouri S&T, Rolla, USA)

 

U periodu od septembra 2022. godine do septembra 2024. godina dr Suzana Filipović je boravila na Univerzitetu nauke i tehnologije u Misuriju (Missouri University of Science and Technology, Rolla, Missouri), SAD, na postdoktorskom usavršavanju. Tokom ovog perioda radila je na projektima Spinodalno očvršćavanje visoko entropijskih keramika, pod rukovodstvom prof. dr Stefana Kurtala (Stefano Curtarolo), Univerzitet Djuk, Severna Karolina, SAD (Office of Naval Research, Multidisciplinary University Research Initiative (MURI) 2022-2024, projekat broj: N00014-21-1-2515) i Program proizvodnje hipersoničnih materijala, Kancelarije za naučna istraživanja Vazduhoplovstva SAD, pod rukovodstvom dr Skota Mekormaka (Scott J. McCormack), Univerzitet Kalifornije, Dejvis, SAD.

researchers at the lab taking a selfie

UHTC grupa Centra za istraživanje materijala (Materials Research Center, Missouri S&T, Rolla, USA)

 

Tokom boravka u SAD, istraživačke aktivnosti je obavljala u grupi koja se bavi keramikom za ultravisoke temperature (Ultra-High Temperature Ceramics Research Group) pod rukovodstvom prof. dr Vilijema Farenholca (William Fahrenholtz) i prof. dr Gregorija Hilmasa (Gregory Hilmas). Bila je uključena u nekoliko projektnih zadataka. Jedan od njih je formulisanje entropijskih boridnih keramika za ultravisoke temperature, gde je cilj dobijanje materijala izuzetno velike tvrdoće, kao i korelacija dobijenih mehaničkih svojstava sa strukturom i morfologojom. Bavila se i sintezom, sinterovanjem i svojstvima kompozitnih materijala na bazi dvofaznih keramika karbida i borida visoke entropije. Treći pravac istraživanja odnosio se na ispitivanje kinetike difuzije ZruW2B5 i WuZrB2 kada su ovi materijali u kontaktu.

Rad na projektnim zadacima obuhvatao je i obuku za rad na mnogim instrumentima koji se koriste kako za procesuiranje, tako i za karakterizaciju keramika za ultravisoke temperature. Za sinterovanje pomenutih materijala koristila je više vrsta visokotemperaturskih peći, uređaj za sinterovanje u plazmi i uređaj za toplo presovanje. Obučena je za rad na više skenirajućih elektronskih mikroskopa, uređaju za rendgensku difrakciju, ramanskim i UV/VIS spektrofotometrima, raznim optičkim mikroskopima, kao i uređajima za mehaničku, termičku i električnu karakterizaciju materijala.

researcher at a lab

researcher in a lab

selfie in  a research lab

 Dr Suzana Filipović, viša naučna saradnica u ITN SANU, na Univerzitetu nauke i tehnologije u Misuriju, SAD 

 

Tokom rada na Univerzitetu nauke i tehnologije u Misuriju, imala je priliku da se upozna i sarađuje sa profesorima i naučnicima iz celog sveta. Pored dr Darka Kosanovića i dr Nine Obradović (kolege iz ITN SANU), radila je sa kolegama iz UHTC grupe: direktorom Centra za istraživanje materijala, prof. dr Farenholcom, prof. dr Gregorijem Hilmasom (Gregory E. Hilmas), dr Džeremijem Li Votsom (Jeremy Lee Watts), dr Polom Brunom (Paul M. Brune), i drugim članovima grupe.

Imala je priliku da sarađuje sa prof. dr Stefanom Kuratolom sa Univerziteta Djuk u Severnoj Karolini, prof. dr Daglasom Volfom (Douglas Wolfe) i prof. dr Džon-Polom Marijom (Jon-Paul Maria) sa Pensilvanijskog državnog univerziteta (Pennsylvania State University), kao i sa prof. dr Donaldom Brenerom (Donald Brenner) sa Univeziteta Severne Karoline (North Carolina State University) i Evom Zurek (Eva Zurek) sa Državnog Univerziteta u Bafalu (State University of New York at Buffalo).

Ostvarene rezultate je predstavila na Međunarodnoj konferenciji Američkog keramičkog društva pod nazivom (48th International Conference and Exposition on Advanced Ceramics and Composites), januar 2024, Dejtona Bič (Daytona Beach) na Floridi, i na konferenciji Ultra high temperature ceramics, april 2024, Mesina, Italija.

two conference participants

48th International Conference and Exposition on Advanced Ceramics and Composites, Dejtona Bič, Florida, SAD: dr Nina Obradović, naučna savetnica u ITN SANU i predsednica Srpskog keramičkog društva, i dr Suzana Filipović, viša naučna saradnica u ITN SANU

conference participants

Konferencija Ultra-high temperature ceramics, Mesina, Italija: dr Nina Obradović, naučna savetnica u ITN SANU i predsednica Srpskog keramičkog društva;  prof. dr Vilijam Farenholc, direktor Centra za istraživanje materijala na Univerzitetu nauke i tehnologije u Misuriju; dr Laura Silvestroni (Laura Silvestroni) iz Instituta za nauku, tehnologiju i održivost keramike, Italija; Dr Suzana Filipović, viša naučna saradnica u ITN SANU; Stiven Smit sa Univerziteta nauke i tehnologije u Misuriju

 

Rezultati su objavljeni u nekoliko naučnih publikacija, među kojima se posebno izdvaja rad u časopisu Nature: Divilov, S., Eckert, H., Hicks, D. et al. Disordered enthalpy–entropy descriptor for high-entropy ceramics discovery. Nature 625, 66–73 (2024). https://doi.org/10.1038/s41586-023-06786-y