Боравак др Сузане Филиповић у САД

Suzana Filipovic in front of the lab

Др Сузана Филиповић (виши научни сарадник) испред Центра за истраживање материјала (Materials Research Center, Missouri S&T, Rolla, USA)

 

У периоду од септембра 2022. године до септембра 2024. година др Сузана Филиповић је боравила на Универзитету науке и технологије у Мисурију (Missouri University of Science and Technology, Rolla, Missouri), САД, на постдокторском усавршавању. Током овог периода радила је на пројектима Спинодално очвршћавање високо ентропијских керамика, под руководством проф. др Стефана Куртала (Stefano Curtarolo), Универзитет Дјук, Северна Каролина, САД (Office of Naval Research, Multidisciplinary University Research Initiative (MURI) 2022-2024, пројекат број: N00014-21-1-2515) и Програм производње хиперсоничних материјала, Канцеларије за научна истраживања Ваздухопловства САД, под руководством др Скота Мекормака (Scott J. McCormack), Универзитет Калифорније, Дејвис, САД.

researchers at the lab taking a selfie

UHTC група Центра за истраживање материјала (Materials Research Center, Missouri S&T, Rolla, USA)

 

Током боравка у САД, истраживачке активности је обављала у групи која се бави керамиком за ултрависоке температуре (Ultra-High Temperature Ceramics Research Group) под руководством проф. др Вилијема Фаренхолца (William Fahrenholtz) и проф. др Грегорија Хилмаса (Gregory Hilmas). Била је укљученa у неколико пројектних задатака. Један од њих је формулисање ентропијских боридних керамика за ултрависоке температуре, где је циљ добијање материјала изузетно велике тврдоће, као и корелација добијених механичких својстава са структуром и морфологојом. Бавила се и синтезом, синтеровањем и својствима композитних материјала на бази двофазних керамика карбида и борида високе ентропије. Трећи правац истраживања односио се на испитивање кинетике дифузије ZrуW2B5 и WуZrB2 када су ови материјали у контакту.

Рад на пројектним задацима обухватао је и обукu за рад на многим инструментима којi се користе како за процесуирање, тако и за карактеризацију керамика за ултрависоке температуре. За синтеровање поменутих материјала користила је више врста високотемпературских пећи, уређај за синтеровање у плазми и уређај за топло пресовање. Обучена је за рад на више скенирајућих електронских микроскопа, уређају за рендгенску дифракцију, раманским и УВ/ВИС спектрофотометрима, разним оптичким микроскопима, као и уређајима за механичку, термичку и електричну карактеризацију материјала.

researcher at a lab

researcher in a lab

selfie in  a research lab

 Др Сузана Филиповић, виша научна сарадница у ИТН САНУ, на Универзитету науке и технологије у Мисурију, САД 

 

Tоком рада на Универзитету науке и технологије у Мисурију, имала је прилику да се упозна и сарађује са професорима и научницима из целог света. Поред др Дарка Косановића и др Нине Обрадовић (колеге из ИТН САНУ), радила је са колегама из UHTC групе: директором Центра за истраживање материјала, проф. др Фаренхолцом, проф. др Грегоријем Хилмасом (Gregory E. Hilmas), др Џеремијем Ли Вотсом (Jeremy Lee Watts), др Полом Бруном (Paul M. Brune), и другим члановима групе.

Имала је прилику да сарађује са проф. др Стефаном Куратолом са Универзитета Дјук у Северној Каролини, проф. др Дагласом Волфом (Douglas Wolfe) и проф. др Џон-Полом Маријом (Jon-Paul Maria) са Пенсилванијског државног универзитета (Pennsylvania State University), као и са проф. др Доналдом Бренером (Donald Brenner) са Унивезитета Северне Каролине (North Carolina State University) и Евом Зурек (Eva Zurek) са Државног Универзитета у Бафалу (State University of New York at Buffalo).

Остварене резултате је представила на Међународној конференцији Америчког керамичког друштва под називом (48th International Conference and Exposition on Advanced Ceramics and Composites), јануар 2024, Дејтона Бич (Daytona Beach) на Флориди, и на конференцији Ultra high temperature ceramics, април 2024, Месина, Италија.

two conference participants

48th International Conference and Exposition on Advanced Ceramics and Composites, Дејтона Бич, Флорида, САД: др Нина Обрадовић, научна саветница у ИТН САНУ и председница Српског керамичког друштва, и др Сузана Филиповић, виша научна сарадница у ИТН САНУ

conference participants

Конференција Ultra-high temperature ceramics, Месина, Италија: др Нина Обрадовић, научна саветница у ИТН САНУ и председница Српског керамичког друштва;  проф. др Вилијам Фаренхолц, директор Центра за истраживање материјала на Универзитету науке и технологије у Мисурију; др Лаура Силвестрони (Laura Silvestroni) из Института за науку, технологију и одрживост керамике, Италија; Др Сузана Филиповић, виша научна сарадница у ИТН САНУ; Стивен Смит са Универзитета науке и технологије у Мисурију

 

Резултати су објављени у неколико научних публикација, међу којима се посебно издваја рад у часопису Nature: Divilov, S., Eckert, H., Hicks, D. et al. Disordered enthalpy–entropy descriptor for high-entropy ceramics discovery. Nature 625, 66–73 (2024). https://doi.org/10.1038/s41586-023-06786-y