Библиотека

Контакт

Телефон: 011/26 36 994, лок. 103
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Библиотекар: Милица Шевкушић

Радно време: радним данима 8.00-16.00

 

Библиотека Института техничких наука Српске академије наука и уметности по својој намени спада у специјалнизоване библиотеке намењене ужем кругу корисника. Намењена је превасходно сарадницима института, али је доступна и истраживачима из других институција.

Библиотека је основана 1948. године у оквиру Машинског института Српске академије наука. Након дугог периода стагнације крајем осамдесетих и током деведесетих година XX века, поново је почела с радом 2007. године.

Фонд библиотеке чине монографске публикације, зборници радова научних скупова, стручна периодика, монографске серије, зборници апстраката, дигитална издања, дијапозитиви и видео-записи. Библиотека поседује и збирку референтних публикација (речника, енциклопедија и др.), као и и збирку магистарских и докторских радова сарадника инститита.

Библиотечко пословање је аутоматизовано и ради се у програму WINISIS. Каталог библиотеке није доступан онлине.

Библиотека има приступ електронским издањима великог броја страних књига и часописа преко Конзорцијума библиотека Србије за обједињену набавку (КОБСОН).

У Библиотеци се организују програми обуке истраживача запослених у Институту у области система комуникације у науци, коришћења извора научних информација и специјализованих алата.

Библиотека Института техничких наука САНУ је један је од оснивача Секције библиотекара и књижничара Заједнице института Србије.

 

Дигитални репозиторијум

Библиотека одржава институционални репозиторијум Института техничких наука САНУ и пружа подршку у спровођењу националних и институционалних политика отворене науке.

У мају 2013. године Библиотека ИТН САНУ је почела са радом на успостављану дигиталног репозиториујма. Основу репозиторијума чинио је софтвер Opus 4, који је израдио Центар за информациону технику Конрад Цузе из Берлина, а база података се налазила на серверу Института техничких наука САНУ. У репозиторијум су депонована издања Института и радови сарадника.

Repozitorijum ITN SANU uspostavljen 2013. godine

 

Од јуна 2017. године Библиотека учествује у формирању Дигиталнoг архива издања САНУ – ДАИС, заједничког дигиталног репозиторијума Српске академије наука и уметности и њених института. У априлу 2018. напуштена је првобитна платформа (Opus4) и репозиторијум је у потпуности интегрисан у ДАИС.

Софтверску платформу ДАИС-а (DSpace) обезбедио је Рачунарски центар Универзитета у Београду. Платформа је прилагођена је савременим стандардима који се примењују у дисеминацији научних публикација: усклађена је са захтевима Европске комисије у вези отвореног приступа публикацијама и омогућава дисеминацију резилтата научног рада кроз OpenAire, BASE, CORE, WorldCat i Google Scholar.

 

Kolekcije ITN SANU u DAIS-u, digitalnom repozitorijumu SANU i njenih instituta

 

Публикације ИТН САНУ у ДАИС-у

Публикације ИТН САНУ у екстерној апликацији Аутори, пројекти, публикације (APP)

Упутство за кориснике (ПДФ)