Предавање по позиву др Ритма Синга

Др Ритам Синг са Индијског технолошког института из Руркија одржао је у ИТН САНУ изузетно занимљиво предавање по позиву под насловом Открића у прогнозирању фотонапонске производње базиране на машинском учењу (Explorations in Machine Learning-based Solar PV Forecasting).

presentation

Након уводног дела о истраживањима у Индијском технолошком институту у Руркију , објаснио је зашто је неопходно да се прогнозе фотонапонске производње раде један сат и један дан пре испоруке. Дат је краћи преглед типологије метода за прогнозирање, а затим су приказане методе декомпозиције сигнала глобалне ирадијације у равни фотонапоских панела. Приказане методе су веома прецизне, са средњом квадратном грешком до 10% у изабраним регијама и методама прогнозе сат унапред, и до 20% за дан унапред. Закључак је да приказани алгоритми омогућавају побољшање тачности на хоризонту прогнозе испорд 15минута.

Дискусија је вођена у правцу стварних примена ових резулата за потребе електроприведе Индије, отворености кода, података и других алата за прогнозирање који нису у јавном домену.