Посета и предавање проф.др Анупаме Гош

Проф. др Анупама Гош (Anupama Ghosh), са Папског католичког универзитета у Рио де Жанеиру (Бразил), посетила je Институт техничких наука САНУ 17. јуна 2024. године, и том приликом се ближе упознала са истраживањима која се реализују уинституту, а тичу се развоја оптички активних наноматеријала, фотокатализатора и електрохемијских сензора.

conference presentation

Проф. др Анупама Гош је докторирaлa на Индијском институту за науку Бангалор (Индија) 2012.године. Као пост-докторант је радила на одсеку за физику Државног универзитета Пенсилваније (САД) и касније Федералног универзитета Пиауи (Бразил). Тренутно ради као професор на Катедри за хемијско инжењерство и инжењерство материјала Папског католичког универзитета у Рио де Жанеиру (Бразил). Бави се развојем угљеничних, неорганских и хибридних угљеник-неорганских материјала из обновљивих извора.

Током свог боравка у Србији проф. др Анупама Гош је разматрала правце даље сарадње са др Лидијом Манчић, заменицом директора ИТН САНУ, и одржала је пленарно предавање о развоју и примени хибридних наноматеријала на бази целулозних влакана на 31. међународнојконференцији EcoTER2024, која се одржала од 18. до 21. јуна 2024. у Соко Бањи (Србија). Ова конференција је омогућила сусрет истраживача из академске заједнице са представницима индустрије, ради размене најновијих достигнућа у области екологије, технологије, хемијског инжењерства, заштите животне средине и управљања животном средином.