Пети међународни форум о енергетском планирању одрживих сценарија енергетске транзиције

conference banner 

У периоду од 9. до 11. септембра 2024. године, др Илија Батас-Бјелић, научни сарадник ИТН САНУ, учествовао је на Петом међународном форуму о енергетском планирању одрживих сценарија енергетске транзиције (Fifth International Forum on Long-Term Energy Scenarios for the Clean Energy Transition), који организује ИРЕНА (International Renewable Energy Agency, IRENA Innovation and Technology Centre).

ИРЕНА је међународна организација основана 2009. године у Бону, на иницијативу Европске уније и држава оснивача, међу којима је и Република Србија, ради промоције обновљивих извора енергије.

Форум је обухватио осам тематских сесија, поред уводне и завршне, на којима су разматране теме као што су: инвестирање, вештине комуникације енергетских политика, усклађивање енергетских и климатских планова, интерни и екстерни институционални капацитети, моделирање несигурности, животни стилови, социо-економски и безбедносни аспекти, могућа примена алата LEAP (срп. скок), коришћење водоника и друге теме од значаја за достизање одрживих сценарија енергетике са високим уделом обновљивих извора енергије.

Илија Батас-Бјелић