Стручно усавршавање у САД

Darko Kosanovic

Др Дарко Косановић испред Центра за истраживање материјала (Materials Research Center, Missouri S&T, Rolla, USA).

 

Др Дарко Косановић, научни саветник, био је на стручном усавршавању на Универзитету науке и технологије у Мисурију, САД, као постдокторанд у групи проф. др Вилијама Фаренхолца (William Fahrenholtz).  Током једногодишњег боравка (2022-2023) учествовао је у пројекту који су финансирале Ваздушне снаге САД 2022-2023 (ФА9550-22-1-0064: Програм производње хиперсоничних материјала, Канцеларије за научна истраживања Ваздухопловства САД, руководилац др Скот Мекормак (Scott J. McCormack), Универзитет Калифорније, Дејвис).

Као гостујићи научник био је део групе која се бави керамиком за ултрависоке температуре (Ultra-High Temperature Ceramics Research Group) под надзором проф. др Фаренхолца. Био је укључен у две области истраживања: згушњавање и карактеризација керамике цирконијум-диборида и анализу механичких својстава цирконијум-диборидне керамике. Рад на пројектним задацима обухватао је и обуке за рад на многим инструментима за карактеризацију и механичка тестирањима керамике за ултрависоке температуре. Посебна пажња је била посвећена методу врућег пресовања.

Darko Kosanovic

 

Darko Kosanovic

Др Дарко Косановић на Универзитету науке и технологије у Мисурију, САД (Missouri S&T)

 

Tоком рада на Универзитету науке и технологије у Мисурију, имао је прилику да се упозна и сарађује са професорима и научницима из целог света. Поред др Сузане Филиповић и др Нине Обрадовић (колегиница из ИТН САНУ), радио је са колегама из UHTC групе: директором Центра за истраживање материјала, проф. др Фаренхолцом, проф. др Грегоријем Хилмасом (Gregory E. Hilmas), др Џеремијем Ли Вотсом (Jeremy Lee Watts), др Полом Бруном (Paul M. Brune), Стивеном Смитом (Steven Smith), др Аријанитом Реком (Arianit Reka), итд.

Током боравка у САД представио је своје резултате на Међународној конференцији Америчког керамичког друштва (47th International Conference and Exposition on Advanced Ceramics and Composites), 22-27. јануар 2023, Дејтона Бич (Daytona Beach).

Conference poster

Дарко Косановић на конференцији 47th International Conference and Exposition on Advanced Ceramics and Composites, Дејтона Бич, Флорида

researchers at a conference

 Др Дарко Косановић, др Сузана Филиповић, др Санџај Матур (Sanjay Mathur), некадашњи председник Америчког керамичког друштва, и др Нина Обрадовић, председница Српског керамичког друштва