Конференција IFESS

Др Лана Поповић Манески представила је два рада на конференцији IFESS, одржаној у Бату, Велика Британија, 1-3. септембра 2024: AI-Powered FES Walking for Gait Rehabilitation After Stroke и Muscle’s Force Profile-Based Stimulation for Motorized FES-Cycling.

conference participants

Имала је прилику да се упозна са колегама и сазна више о најновијим достигнућима у рехабилитацији и свакодневној помоћи за особе које су преживеле мождани удар или имају повреду кичмене мождине (SCI), мултиплу склерозу (MS), церебралну парализу (CP) и Паркинсонову болесту. Посебно су били занимљиви нови приступи који комбинују неинвазивну стимулацију кичмене мождине (SCS) са вежбањем у циљу рехабилитације горњих екстремитета код пацијената са повредом кичмене мождине. Ови резултати би могли да отворе пут за нова истраживања која се заснивају на комбиновању SCS и функционалне електростимулације (FES) за помоћ у ходу код пацијената који су преживели мождани удар.

IFESS conference

conference participants

Током Генералне скупштине IFESS-а, најављено је да ће од следеће године бити уведена нова награда за изузетан допринос примени истраживања у пракси, а у част покојног академика Дејана Поповића, једног од оснивача IFESS-а.

award announcement