XII међународна конференција Advanced Ceramics and Application

У периоду од 18. до 20. септембра 2024. одржана је XII међународна конференција Advanced Ceramics and Application, у организацији Српског керамичког друштва (СКД) и Института техничких наука САНУ, уз подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије и Српске академије наука и уметности (МНТРИ). У организацији конференције учествовали су још и Институт за испитивање материјала, Институт за општу и физичку хемију, Институт за хемијску технологију и металургију, и Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина. Конференцију су подржале и компаније Analysis, Altium International, Институт MOL, као и хотел Палаc.

conference participants

Учесници ACA XII конференције

 

Конференцији су присуствовали представници Српске академије наука и уметности, Министарства за науку, технолошки развој и иновације Републике Србије, учесници конференције, гости, колегинице, колеге и пријатељи. Ове године је било више од 100 учесника из Србије, Румуније, Велике Британије, Словачке, Хрватске, Немачке, САД, Шпаније, Алжира и Словеније. Одржано је 15 пленарних предавања, 22 предавања по позиву, шест усмених предавања и представљен је 51 постер. Презентације су биле подељене у следеће секције:

  • моделовање и симулација;
  • нанокерамика, оптокерамика и биокерамика;
  • керамика и синтеровање;
  • аморфна и магнетна керамика;
    цементи и бетони; обновљива енергија и композити;
  • електрохемија и катализа;
  • две постерске сесије.

Конференцију је отворила др Нина Обрадовић, председница СКД. Учеснике је затим поздравила др Марина Соковић, из МНТРИ.

dr Nina Obradović

Председница СКД, др Нина Обрадовић

 

Кратак музички програм (две виолине) одсвирали су Мариана Пелеш и Никола Станојевић (Карл Џенкинс – Palladio, Андреа Бочели – Con te Partiro, и Астор Пјацола – Libertango).

musicians

Музичари Никола Станојевић и Мариана Пелеш

 

Проф. др Љубица Цица Павловић добила је награду почасног члана СКД за допринос науци о материјалима и дугогодишњу подршку СКД.

award

Проф. др Љубица Цица Павловић и др Нина Обрадовић

 

Академик Слободан Вукосавић, секретар Одељења техничких наука САНУ, одржао је прво пленарно предавање под називом Потребе за новим материјалима у електроенергетици.

speaker

Академик Слободан Вукосавић, редовни члан САНУ

 

Као и сваке године, додељене су по две награде за најбоља усмена излагања и постерске презентације, које укључују диплому и ослобађање од обавезе плаћања котизације на следећој ACA конференцији. Стивен Смит (Steven Smith) и Маријам Погосова (Mariam Pogosova) добитници су награда за најбоље усмено излагање, док су Ненад Тадић и Марија Ковач добитници награда за најбоље постере.

Интересантна изложба под називом Зеленим технологијама до нових козметичких производа, коју су приредиле др Миљана Мирковић и Александра Рашовић, привукла је велику пажњу учесника.

 cosmetics

Изложба козметичких производа

 

Свечана вечера била је приређена у ресторану Карузо, а посета музеју Николе Тесле одушевила је госте. Проф. др Вера Петровић је свим учесницима поклонила оригиналне керамичке предмете у облику срца.

gifts

 Ручно рађени керамички поклони

```